Skladniki odzywcze & Dieta

Koko Dairy Free jest wszechstronnym i przyjemnym w smaku  alternatywnym wyborem mleka , ktore nie zawiera nabialu, odpowiednie dla kazdego z nietolerancja bialka mleka krowiego lub nietolerancja laktozy. Poniewaz produkty Koko Dairy Free rowniez nie zawieraja soi, sa znakomicie tolerowane przez osoby cierpiace na nietolerancje soi. Nasze produkty sa takze odpowiednie dla osob  na diecie weganskiej lub wegetarianskiej, poniewaz nie zawieraja skladnikow pochodzenia zwierzecego.


Koko Dairy Free nie powinno stanowic jedynego zrodla pozywienia dla malych dzieci i niemowlat ponizej 12 miesiaca zycia, poniewaz tak samo jak mleko krowie nie zawiera wszystkich skladnikow odzywczych wymaganych dla tej grupy wiekowej.

Nie ma dowodow na to ze osoby uczulone na orzechy powinny unikac Koko Dairy Free, poniewaz kokosy sa owocami a nie orzechami.


Porownanie skladnikow odzywczych
Zawartosc w 100mlKoko Diary FreeMleko krowie poltluste

Wartosc energetyczna

106kJ / 27kcal

201kJ/47kcal

Bialko

0.2g

3.6g

Weglowodany 

W tym Cukry

1.9g

1.6g

4.8g

4.8g

Tluszcz

Kwasy tluszczowe  nasycone

Kwasy tluszczowe  MCT

Kwasy tluszczowe wielonienasycone

Kwasy tluszczowe jednonienasycone

2.0g

1.9g

1.2g

0g

0.1g

1.8g

1.1g


Sladowe ilosci

0.4g

Wapn

120mg

124mg

Witamina D2

0.75ug

Sladowe ilosci


Witamina B12

0.38ug

0.9ug

Fosfor

73mg

97mg

Sod

40mg

44mg

Potas

26mg

161mg


Wzbogacone wapniem- czy spozywasz wystarczajaco?

Koko Dairy Free dostarcza taka sama ilosc wapnia co poltluste mleko krowie. 250ml mleka Koko Dairy Free zapewnia 30% rekomendowanego dziennego spozycia wapnia dla doroslych (RDA).

Wapn jest niezbedny do rozwoju i utrzymania w zdrowej kondycji kosci i zebow, (rowniez wspomaga prawidlowy proces krzepniecia krwi, funkcji nerwowych I aktywnosc enzymatyczna).

Jest niezbednym skladnikiem odzywczym dla kazdej grupy wiekowej, szczegolnie waznym dla dzieci, mlodziezy, kobiet karmiacych piersia i kobiet w okresie pomenopauzalnym. 

Niedostateczne spozycie wapnia moze sie przyczynic do rozwoju osteoporozy (kruche i lamliwe kosci).

Do prawidlowego przyswajania wapnia przez organizm potrzebna jest Witamina D. Jest ona naturalnie produkowana w naszej skorze podczas ekspozycji na swiatlo sloneczne.

Produkty spozywcze  bogate w witamine D to tluste ryby morskie (sardynki, makrela), jajka, podroby, i produkty wzbogacone o witamine D tak jak margaryna i platki sniadaniowe.


Normy zywienia dla populacji polskiej


Grupa/plec/wiek lata

Wapn (mg)

EAR

RDA


Dzieci

1-3

500

700

4-6

800

1000

7-9

800

1000

Chlopcy

10-12

1100

1300

13-15

1100

1300

16-18

1100

1300

Mezczyzni

19-30

800

1000

31-50

800

1000

51-65

800

1000

66-75

1000

1200

>75

1000

1200

Dziewczeta

10-12

1100

1300

13-15

1100

1300

16-18

1100

1300

Kobiety

19-30

800

1000

31-50

800

1000

51-65

1000

1200

66-75

1000

1200

>75

1000

1200

Ciaza

<19

1100

1300

>19

800

1000

Laktacja

<19

1100

1300

>19

800

1000

*Instytut Zywnosci I Zywienia 2012


Jesli podejrzewaja panstwo alergie lub  nietolerancje pokarmowa  u siebie lub swojego dziecka, powinni sie panstwo  umowic na spotkanie z lekarzem pierwszego kontaktu .Bedzie on w stanie  skierowac panstwa dalej do specjalisty alergologa , ktory w rezultacie bedzie mogl przeprowadzic testy alergologiczne. Jesli konieczna okaze sie zmiana diety, lekarz pierwszego kontaktu moze panstwa skierowac do specjalisty dietetyka.

Wiecej informacji znajduje sie w linkach ponizej: