Nietolerancja laktozy

Laktoza jest cukrem ktory naturalnie wystepuje w mleku krowim, kozim, owczym i mleku innych ssakow. Zdolnosc trawienia laktozy wymaga obecnosci w jelicie enzymu laktazy. Jesli enzym ten nie wystepuje, rozwija sie nietolerancja laktozy ktora moze sie roznic miedzy ludzmi. Nietolerancja laktozy wystepuje bardzo czesto we wschodniej i poludniowo-wschodniej Azji, Afryce tropikalnej oraz wsrod rodowitych Amerykaninow I Australijczykow, gdzie ludzie nie spozywaja mleka krowiego I ich ciala przestaja produkowac enzym laktazy w okresie dziecinstwa. Wrodzony niedobor laktazy jest bardzo rzadki, ale nabyta nietolerancja moze wystapic po przebytej operacji jelita lub w wypadku uszkodzenia jelita (np. u swiezo zdiagnozowanych pacjentow ciepiacych na celiakie.


Jakich pokarmow powinienem unikac bedac na diecie nie zawierajacej laktozy?

Glownymi zrodlami pokarmow zawierajacymi laktoze sa mleko krowie, kozie, owcze, jak rowniez jogurt, serki homogenizowane, maslo, margaryna, ser, smietana i lody. Mleko moze byc rowniez ukryte w gotowych posilkach wiec wskazane jest aby czytac infromacje na opakowaniu. Powinno sie unikac dodatkow i produktow takich jak mleko w proszku, sucha masa mleczna, maslanka, sproszkowany ser, i aromat serowy, cukier mleczny, mleczna czekolada, pszenica, proteiny pszeniczne, syrop pszeniczny, kazeina i hydrolizowana kazeina. Laktoze moze rowniez wystepowac w slodzikach, lekach i suplementach witamin jak i rowniez w niektorych pastach do zebow.