Nietolerancja soi

Niektore niemowleta ktore sa uczulone na bialko mleka krowiego beda rowniez uczulone na bialka zawarte w soi. Wystepowanie reakcji alergicznej zarowno na mleko krowie jak i soje rozni sie w zaleznosci od rodzaju reakcji alergicznej ktora powstaje. 10% do 50% tych z alergia na bialko mleka krowiego bedzie rowniez uczulonych na proteiny zawarte w soi , w zaleznosci od rodzaju reakcji alergicznej (Klemola 2005, Zeiger 1999, Agostoni 2006). Alergia na soje jest bardziej prawdopodobna w alergii na mleko krowie ktora nie wlacza udzialu przeciwcial typu IgE.

Soja jest powszechnie uzywana w przemysle spozywczym i informacje znajdujace sie na opakowaniu moga zawieraz opis: soja, proteiny roslinne, tofu, yuba, miso, tamari,shoyu, edamame, olej sojowy, teriyaki, tempeh, guma roslinna, hydrolizowane lub izolowane proteiny roslinne, protein roslinne, skrobia roslinna, metyloceluloza. Moze rowniez stanowic podstawe dla wzmacniaczy smaku. Soja jest szeroko uzywana I kuchni azjatyckiej.